The Ballad Of Shirley Collins

(Dokumentär / Visning CPH:DOX 25/3 2018) 

”Mellan åren 1959 och 1980 var Shirley Collins i högsta grad bidragande till att folkmusiken fann nya vägar i både England och USA. Nu, trettio år efter att hon försvann från rampljuset, är hon tillbaka.”

Tim Plester & Rob Currys uppföljare till den prisbelönta dokumentären ´Way of the Morris´ är en lyrisk betraktelse över musikpionjären, och levande folkmusik-legenden, Shirley Collins, liv och verk.

´The Ballad of Shirley Collins´ är inte en filmbiografi, eller en konventionell rockumentär, utan en film om historier och historieberättande; de obskyra skrönor och slitstarka skildringar vilka finns inbäddade i alla de sånger Shirley Collins vigt sitt liv åt att samla och åkalla.

´The Ballad of Shirley Collins´ är också en historia om släktled och arv, och om musiken närmast människorna.

Delvis inspirerad av hennes egen bedårande självbiografi ´America Over The Water´ återberättar filmen den symboliskt viktiga resa som Shirley Collins företog i den djupaste amerikanska södern som ledsagare åt den legendariska ljudsamlaren och folkloristen Alan Lomax.

Till detta lägger filmen tyngdvikt på Shirley Collins triumfatoriska comeback till både skivstudion och de stora scenernas vedermödor (efter många års problem med stämbanden). 

Tack vare en mycket framgångsrik Kickstarter-kampanj, är filmen klar och hade premiär på Bfi LFF i oktober 2017 och visas på CPH:DOX den 25:e mars 2018.

http://www.shirleycollinsmovie.com